MER


HISTORIA


Att vara en del av möbelsnickarnas skrå har varit och är en källa till mycket glädje. Yrkets historia och historiska tekniker är ett genuint intresse. Både amatörer och professionella bildar tillsammans en fantastisk kunskapskälla med de förmedlingsmöjligheter som finns tillgängliga idag. I mån av de möjligheter som står till buds bidrar jag gärna med mina inslag i den stora väv som alla utövare utgör.

Lite länkar vidare

För några år sedan hade jag möjligheten att arbeta med ett projekt på Regionmuseet Kristianstad som vi kallade "Stolen på Månses - Rekonstruktion av en stol". I det försöker jag utifrån min process med att rekonstruera en stol av fyra ur museets samling, nå fram till det sätt som snickaren på torpet Månses en gång tillverkade sina. Jag skrev en rapport med samma namn och den finns på museets sida med rapporter (rapport nr 11 - 2012). Det blev också till en film som ligger på museets youtube-kanal. Bloggar gör jag i mån av tid på min blogg "snickeriet". Länkar finns här på sidan.

På internet finns det många fina bidrag till kunskaper inom möbelsnickeri. Bloggar, filmklipp och bokutgivning. Själv föredrar jag att läsa, så jag börjar med att nämna "Lost Art Press", ett amerikanskt förlag (och en blogg av Christopher Schwarz) vars nyproduktion och återutgivning av äldre litteratur på området är helt enastående. Deras böcker kan köpas här hemma genom den mest kompletta verktygshandlaren i Sverige "Hyvlar.se". När det kommer till film finns det ett hav av resurser på youtube.

Värd att nämna där är särskilt britten Paul Seller (som också har en blogg). Forum är en annan möjlighet, till att lära sig, dela med sig och kanske hitta likasinnade. Möbelsnickarforumet under den stora sajten Byggahus.se är mycket bra. På facebook finns det ett antal grupper, men ingen nämnd ingen glömd där, bara att söka. Om du bor i södra Sverige så rekommenderar jag Järseke såg utanför Vinslöv för virke. Se länkar här på sidan.